Transparent
ADDO L95 / ADDO L95 MINI LED-UPPGRADERINGSSATS Parklampen ADDO L95 af Friis og Moltke Design
Friis & Moltke Design
ADDO L96 LED-UPPGRADERINGSSATS Pullertlampe ADDO L96
Friis & Moltke Design
DOT L301 LED-uppgraderingssats DOT L301 vägglampa från Lampas ses på en trävägg
Luplau Poulsen Arkitekter
a PIN L304 LED-uppgraderingssats
Luplau Poulsen Arkitekter
LED opgradering til BALLO lampe Lampas_-BALLO_L804_500_pendel
Cubo Arkitekter
LED opgradering til PIN pullertlampe Pullert med lys PIN af Luplau Poulsen Arkitekter
Luplau Poulsen Arkitekter
LED opgraderingsindsats til rektangulær OWEN lampe OWEN L801/L801U LED-uppgraderingssats
Cubo Arkitekter
OWEN L800/L800U LED-uppgraderingssats OWEN L800/L800U LED-uppgraderingssats
Cubo Arkitekter

LED-uppgradering

Se exempel med LED-uppgradering.

Projekt med LED-uppgradering
Lampas_Ballo_804-500_03_Nordea_Odense_Photo_Eskerod_R5_4073-P_2560x1440

LED-uppgradering

LED-uppgradering med en uppgraderingssats är ett hållbart val där man byter ut belysningstekniken i befintliga lampor i stället för att byta ut hela lampan. Det innebär en betydande resursbesparing för en sammanhängande belysning både utomhus och inomhus, till exempel på parkeringsplatser, i trappuppgångar och längs gångvägar.

LED är den ljuskälla som har i särklass lägst elförbrukning och längst livslängd. Man sparar el, men även andra viktiga resurser som pengar och CO2. Den långa livslängden innebär fördelar för både fastighetsägaren och miljön eftersom man slipper byta ljuskällor lika ofta. När man därtill kan återanvända det mesta av den befintliga lampan blir installationen ännu mindre resurskrävande.

En LED-uppgradering med en uppgraderingssats betyder också att man kan behålla lampor som man tycker om, samtidigt som man uppgraderar dem till den senaste belysningstekniken. Vi kan leverera LED-uppgraderingssatser som är kompatibla med ljusstyrning och dimning med exempelvis Dali, Casambi, Dynadimmer eller 1–10 volt. Kunden kan även bestämma belysningens färgtemperatur.

LED-uppgradering med uppgraderingssats

Lampas-lampor har en tidlös design och är tillverkade i hållbara material. Det gör att Lampas-lamporna håller sig lika fina i decennier. Men när det kommer till belysningstekniken har det skett en enorm utveckling sedan de första Lampas-lamporna såg dagens ljus 1971.

Därför utvecklar Lampas ständigt uppgraderingssatser för våra klassiska lampor. Vi menar att resultatet blir bäst när lampleverantören även utvecklar och tillhandahåller LED-satsen. Det garanterar att satsen är kompatibel med lampans invändiga och utvändiga design, och att belysningsupplevelsen bibehålls eller blir ännu bättre efter bytet. Dessutom är de nya komponenterna i den uppgraderade belysningen både CE-märkta och omfattas av fabriksgaranti.

Vi på Lampas rekommenderar också andra förbättringar i samband med LED-uppgraderingen. Det kan till exempel röra sig om ett byte av äldre plastskärmar. Nya skärmar är vanligen tillverkade av plasttyper som är LED-optimerade och ger en bättre ljusspridning.

LED-uppgradering är ett hållbart val på många sätt

De flesta tänker i första hand på att spara el och CO2 när de funderar på att uppgradera sina lampor till LED. En mer effektiv och lägre elförbrukning och lägre CO2-utsläpp är också ett väldigt bra argument för att installera LED-teknik. Men det finns också andra fördelar med att uppgradera sina lampor till LED med en uppgraderingssats.

En är att LED-enheter har betydligt längre livslängd än andra ljuskällor. De behöver helt enkelt inte bytas ut lika ofta. Där ett kompaktlysrör har en brinntid på 10–20 000 timmar har en motsvarande LED-enhet en brinntid på 50–120 000 timmar. Om man byter från gasurladdningslampor är skillnaden i livslängd ännu större. Ljuskällans lägre förbrukning av resurser bidrar till att göra LED till ett ännu mer hållbart och klimatsmart val. För fastighetsägaren betyder den längre brinntiden en enklare drift och färre fel i belysningen.

När Lampas gjorde en LED-uppgradering av BALLO-lamporna i Fioniahusen i danska Odense innebar de längre bytesintervallerna avsevärda fördelar. Pendellamporna hänger nämligen väldigt högt upp. Tidigare krävdes en lift och avspärrningar varje gång man skulle byta en lampa. Pendellamporna är numera utrustade med ljuskällor som brinner i flera år innan de behöver bytas. LED-uppgraderingskitet som utvecklades till BALLO-pendellampan kan beställas här.

Uppgraderingskit med LED sparar el och CO2

Till detta kommer de rent estetiska fördelarna som det innebär att återanvända en befintlig lampa. Man bevarar designuttrycket som arkitekten eller inredningsarkitekten ursprungligen velat skapa med lampan.

Belysningstekniken har genomgått en snabb utveckling sedan LED-lampan uppfanns. Därför behöver lampor och armaturer inte vara speciellt gamla innan det lönar sig att uppgradera dem med en LED uppgraderingssats.

Även belysning som är yngre än 20 år kan helt sakna LED-teknik eller vara försedd med en föråldrad LED-teknik.

Uppgraderingssats för OWEN- och PIN-lampor

Uppgraderingssatserna för Lampas-lampor har utvecklats av Lampas i samarbete med elinstallatörer. Därför är de fullständigt kompatibla med lamporna, både i fråga om teknik och design. Vi tar också tillfället i akt att förbättra lampans ljusspridning.

Inför installationen av en uppgraderingssats för OWEN-lampor betyder det att vi rekommenderar kunden att byta ut skärmen samtidigt med belysningstekniken. Moderna plasttyper ger en bättre ljusspridning. För OWEN-lamporna innebär det till exempel att man döljer LED-källans ljuspunkter bakom skärmen. Läs mer om LED uppgraderingskit för den runda OWEN-lampan här och om LED uppgraderingskit för den rektangulära OWEN-lampan här.

Även för PIN-lampor rekommenderar vi att skärmen byts ut tillsammans med uppgraderingen till LED. Lär mer om uppgraderingskit för PIN-pollaren här  och om uppgraderingskit för PIN-lyktstolpen här.

Vi utvecklar ständigt uppgraderingssatserna till våra lampor, ofta i samband med en konkret förfrågan. Därför ber vi dig som kund, byggentreprenör eller lampägare att kontakt oss om du funderar på att uppgradera en befintlig Lampas-belysning till LED-teknik.