Transparent

LED-uppgradering, Nordea Odense, Danmark

När Lampas i samarbete med LINDE EL A/S uppgraderade BALLO-lamporna i den gamla Fionia Bank-byggnaden i Odense till LED blev resultatet bättre ljus, lägre energiförbrukning och mindre koldioxidutsläpp. Samtidigt kunde företagen i byggnaden behålla de snygga vita lampkuporna.

Rummet där lamporna hänger är en gårdsplan som är övertäckt och omgjord till ett atrium med högt i tak. Längst däruppe hänger rader av den stora pendellampan BALLO L804-500. Rummet fungerar som lunchrum för företagen som hyr in sig i huset. Ett av dem är Nordea.

”Vi är en bank som erbjuder gröna produkter och profilerar oss på hållbarhet. För oss innebär det att vi arbetar med hållbarhet även internt”, säger Flemming Rasmussen, Nordeas områdesdirektör för företagskunder på Fyn.

”Atriet är ett fantastiskt rum som fungerar väldigt bra och belysningen är ju en stor del av det. Att inte bara göra sig av med saker är ju också hållbarhet. Så vi är otroligt glada över att det var möjligt att behålla lamporna och byta ut tekniken till en långsiktig hållbar lösning”, säger han.

LED-kittet till BALLO-lamporna har utvecklats i samarbete mellan LINDE EL A/S och Lampas.

”Det skulle vara så enkelt som möjligt för kunden. Lamporna skulle inte behöva tas ned och skickas i väg till fabriken”, säger Jesper Timming, direktör på LINDE EL A/S. ”Vi tog fram en lösning där man på plats tar ut den gamla enheten och sätter i LED-kittet. LED-uppgradering ligger helt i linje med den politiska målsättningen om lägre koldioxidutsläpp och energiförbrukning. Och på köpet har kunden fått mera ljus. Så det här är vägen framåt.”

För Lampas har det varit ett positivt och spännande samarbete. Belysningschef Søren Lauritsen säger:

”BALLO-lamporna är arkitektritade lampor utförda i ett fint hantverk. De har ett tidlöst uttryck och god kvalitet. Därför kan de hålla i riktigt många år med uppdaterad teknik. Lösningen har utvecklats i nära dialog med kunden och elinstallatören. Det har varit en otroligt spännande utmaning att bidra till att hitta rätt lösning – både tekniskt och arkitektoniskt – till det fina rummet.”

Lampas_Ballo_804-500_01_Nordea_Odense_Photo_Eskerod_R5_4254_2560x1440

Relaterade produkter