Transparent
Vejarmaturet MIRUM L1400
DARK SKY
Studio Hammer
Lampas_ANTO_L1016_Photo_Eskerod_R5_7924-HDR-fritlagt_720x1000
VE2
Lampas_Anto_L1014_parklampe_cylindrisk_SH
DARK SKY
VE2
Parklampe SOMBRERO fra Lampas
DARK SKY
Cubo Arkitekter
Parklampen Cover L303
Luplau Poulsen Arkitekter
PIN L304 LYKTSTOLPE
Luplau Poulsen Arkitekter
Lampas_Quintus_L500_parklampe_
C.F. Møller Design
Lyktstolpe till Ø60 mm QUINTUS L500-60
C.F. Møller Design
BALLO L809 VÄGARMATUR
Cubo Arkitekter
Lyktstolpe BALLO L807
Cubo Arkitekter
BALLO L808 LINHÄNGD ARMATUR
Cubo Arkitekter
Parklampen ADDO L95 af Friis og Moltke Design
Friis & Moltke Design
Lampas_Kildebjerg_L910_parklampe
Anne Qvist Design Office
Lyktstolpe COVER L701
Schmidt Hammer Lassen
ANDERSEN L207 LYKTSTOLPE
Peter Bysted
Lyktstolpe KONUS L1202
Torben Rix och Ole Bruhn

Lyktstolpar

Se exempel där lyktstolpar har använts på parkeringsplatser, bostadsområden och hamnar.

inspiration LYKTSTOLPAR
Lampas_Anto_L1014_parklampe_corten_Koege_foto_Eskerod_3884_2560x1440

Lyktstolpar

Lyktstolpar och gatlyktor från Lampas skapar ett unikt uttryck och ger ett effektivt funktionsljus åt gångbanor, stadsmiljöer, vägar, parkeringsplatser och bostadsområden.

Lyktstolpar är effektiva när det behövs flödesljus och kraftfullt funktionsljus ovanifrån. Det kan till exempel vara på parkeringsplatser där ljuset kommer upp en bit över bilarna och skapar god sikt för dem använder parkeringsplatsen.

Även på gångbanor och cykelvägar kan lyktstolpar användas för att ge ett kraftigt ljus med lång räckvidd. Med färre skuggor och mörka partier längs vägen kommer gående och cyklister att känna sig tryggare.

På torg och andra öppna platser kan en serie mastarmaturer användas för att definiera stadsmiljön. Lyktstolpen – gatlyktan – är specifikt utformad för belysning i stadsmiljö. Använd den tillsammans med pollare för att skapa trivsel, upplevelser och stämning.

Gatlyktor i nytänkande arkitektur

För byggherren betyder stil och estetik ofta lika mycket för valet av lampa som ljusmängd och funktionalitet. På Lampas samarbetar vi tätt med arkitekter och formgivare för att skapa exceptionella belysningsprodukter som också ger en estetisk upplevelse i dagsljus. Vi skapar och tillverkar tidsenliga lampor som ofta har ett minimalistiskt eller funktionellt uttryck.
Våra lyktstolpar är formgivna för att framhäva urban arkitektur och landskapsarkitektur. De kompletterar stadsmiljön eller landskapet genom att utstråla gedigen kvalitet och genomtänkt estetik. Samtidigt har de olika modellerna helt olika uttryck. SOMBRERO L805 leder på olika sätt tankarna till en moderniserad gatlykta som lyser nedåt från en synlig ljuskälla i toppen. Den skapar en välkomnande atmosfär i både dagsljus och mörker. SOMBRERO L805 är formgiven 2000 av Cubo Arkitekter.

Lyktstolparna PIN L304 och COVER L303 har ett enklare uttryck. De bryter mot föreställningen om att ett lamphuvud ska sitta på en stolpe. I stället är stolpe och lamphuvud integrerade i samma cylindriska form. Båda lamporna har en diskret framtoning i dagsljus. COVER L303 har en helt transparent skärm som låter omgivningen ta plats. Nattetid avtecknas de två masterna däremot tydligt mot landskapet med lodräta pelarformade ljusytor. PIN L304 och COVER L303 är formgivna av Luplau Poulsen Arkitekter. De två mastarmaturerna är identiska bortsett från att skärmen hos PIN är satinerad. Både PIN och COVER kan även beställas som pollare.

En lyktstolpe med ett helt unikt uttryck är ADDO L95. Här finns inga spår av den gammaldags gatlyktan. Formgivarna på Friis & Moltke Design har i stället skapat en helt ny belysningsprodukt. ADDO L95 stoltserar i landskapet som en fyrkantig mast av stål. När den tänds på kvällen avtecknar sig lodräta streck av ljus i mörkret och ramar in gångvägar och parkeringsplatser på ett helt unikt sätt.

Lyktstolpar och belysningskrav

En lyktstolpe eller gatlykta lyfter ljuskällan minst tre meter upp i luften. Därför har mastarmaturen en större ljusspridning än den lägre pollaren. Det innebär att lyktstolpar är mer effektiva per mast med avseende på att uppfylla belysningskraven i alla belysningsklasser. På Lampas har vi lång erfarenhet av att ta fram belysningslösningar. V hjälper gärna våra kunder med råd och tips. Det gäller oavsett om det handlar om belysning till ett privat företag, en bostadsrättsförening, en kommun eller ett helt annat sammanhang där byggherren behöver belysning i en viss belysningsklass. Vi kan till exempel hjälpa till att hitta produkter med samma stil och uttryck och som uppfyller belysningskraven.

Flera av våra lyktstolpar är flexibla och kan anpassas för olika ändamål och placeringar. För mastarmaturer i stadsmiljö kan en viktig uppgift vara att undvika störande spilljus – ljusföroreningar – i närheten av fönster på hus och till lägenheter. Därför har vi flera produkter där ljuset kan riktas åt ett eller flera håll. PIN L304 kan monteras med en avskärmning, medan ADDO L95 kan stängas eller öppnas på upp till fyra sidor.

Designklassiker med LED-belysning

Många av våra belysningsprodukter har blivit klassiker som formgavs för flera decennier sedan och har tillverkats sedan dess. Under de senaste åren har vi på Lampas uppgraderat alla våra belysningsprodukter med den senaste LED-tekniken så att de lever upp till dagens krav på energieffektiva ljuskällor. Parallellt med detta har teknik och design förbättrats och modifierats för enklare installation och montering.

De flesta av våra lyktstolpar kan levereras pulverlackerade i alla RAL-kulörer. Det ger möjlighet att anpassa belysningen efter bostadsföretagets eller verksamhetens stil eller att skapa unika och färgstarka stadsmiljöer med hjälp av belysning. Vi lackerar på vår egen pulverlackeringsstation i Kolding, vilket ger oss full kontroll över kvaliteten.