Transparent
Lampas lamper er dansk designhistorie

Foton: Erik Zappon

Lampas under fem decennier

Under fem decennier har Lampas formgivit och tillverkat enastående dansk belysning.

Företaget grundades 1971 och redan från starten var samarbetet med danska formgivare och arkitekter en central drivkraft i verksamheten. En rad ikoniska och prisbelönta lampor har lanserats på marknaden av Lampas, senast 2019.

Grundarna Kjell och Grethe Berentzen byggde upp Lampas som fick en unik ställning inom dansk design. Efter att de sålt Lampas vidare bytte verksamheten ägare några gånger under en turbulent tid. 2018 införlivades Lampas i HITSA-koncernen och återuppstod som belysningsproducent med fullt fokus på design, kvalitet och hantverk.

Lampas_SH_lighthouse

Foton: Erik Zappon

Samarbetet mellan Lampas och Friis & Moltke Design

Kjell Berentzen grundade Lampas 1971 och hans idé var att producera specialdesignade armaturer för danska arkitekter. Ofta ritade de både byggnad, möbler och belysning från grunden till ett projekt.

När företaget ännu var i sin linda reste Kjell runt till arkitekt- och designbyråer i hela Danmark.

En dag vid lunchtid gjorde han ett besök på Friis & Moltkes kontor i Århus. Kjell visste inte att Friis & Moltke var en av Danmarks mest självmedvetna och högprofilerade arkitektbyråer. Han avvisades tvärt i receptionen eftersom han inte hade avtalat något möte. Turligt nog satt Elmar Moltke själv i lunchrummet intill och hörde hela samtalet.

Moltke stack ut huvudet och bad Kjell vänta i fem minuter.

Det kom att bli starten på ett legendariskt samarbete mellan Friis & Moltke och Lampas. Tillsammans med arkitekter som Ove Rix, Elmar Moltke och Knud Friis skapade Lampas ett flertal designikoner.

Samarbetet med Friis & Moltke nådde sin höjdpunkt när arkitektbyrån ritade Lampas fabrik i Ringe på Fyn. Fabriken invigdes 1979 och har belönats med flera priser, bland annat danska arkitektföreningens hederspris.

Foto af Erik Zappon for Lampas

Foton: Erik Zappon

Arvet och framtiden

”Två saker är centrala för Lampas i dag”, säger Søren Lauritsen, chef för Lampas sedan 2018.

”Den ena är att modernisera våra designikoner för att möta nutidens tekniska krav. Sedan de formgavs har den tekniska utvecklingen lett till LED, plast och mycket annat och det är nu vår uppgift att uppgradera våra klassiska lampor. Den andra är att skapa nya exceptionella lampor tillsammans med arkitekter och formgivare.”

”Hantverket har alltid varit grunden i Lampas verksamhet. Och så ska det förbli. En del av vår produktion ligger i Kolding på Jylland, där vi bland annat pulverlackerar och monterar lamporna. Det ger oss kontroll över kvaliteten och bättre möjlighet att få in social inkludering och hållbarhet i produktionsprocessen.”

Lysarmatur og mandlig model på foto af Erik Zappon

Foton: Erik Zappon

Arkitekter genom åren

Samarbetet med formgivare och arkitekter har alltid varit en stor del av Lampas drivkraft.

Under 1980-talet samarbetade företaget med bland annat Jan Fugl och Kai Hansen, Peter Bysted, Schmidt Hammer Lassen Architects, Luplau Poulsen Arkitekter och C.F. Møller Architects. Alla dessa har lampor som än i dag ingår i Lampas produktion.

1998 sprang Kjell Berentzen bokstavligt talat in i Ib Valdemar Nielsen från Cubo Arkitekter på en utställning på Arkitektskolan i Århus. När Kjell föreslog ett samarbete avvisades han med motiveringen att han inte kunde något om fotboll. Något som Kjell inte höll med om.

Samarbetet med Cubo Arkitekter blev lika tätt som givande. Och den första vägglampan fick namn efter den engelske anfallaren Michael Owen. Sedan dess har Cubo ritat några av de mest karaktärsstarka lamporna i Lampas sortiment. Urvalet från Cubo är väldigt brett och sträcker sig från gatubelysning till pendellampor för middagsbordet.

2006 såg ännu ett givande samarbete dagens ljus då Anne Qvist skapade ännu en Lampas-klassiker: gatlyktan KILDEBJERG. Den kom att bli det sista nytillskottet innan Kjell och Grethe Berentzen sålde Lampas.

Lampas OWEN væglampe på foto af

Foton: Erik Zappon

En ärlig inställning till produktens kvalitet

När Kjell Berentzen blickar tillbaka på vilka värden som byggde Lampas nämner han bland annat:

”Design är lika med kvalitet. Det ligger i detaljerna. Vi gav alltid ALLT! Vi skickade skruvarna för LIBER-lampan till Otterups gevärsfabrik för svartoxidering för att försäkra oss om att de var helt svarta även efter att installatören skruvat upp lampan.”

”Du måste ha en ärlig inställning till produktens kvalitet. Om någon kan motbevisa det som du säger om produkten så håller det inte.”

Den kompromisslösa inställningen gällde även den grafiska formgivningen. Lampas kataloger togs fram med lika stor omsorg som produkterna och illustrerades av bland annat den grafiska formgivaren Erik Rasmussen och senare fotografen Erik Zappon och den grafiska formgivaren Dodo Lundgaard. Erik Zappon har till exempel tagit de svartvita bilderna som illustrerar historien här.

De senaste katalogerna har tagits fram av designbyrån Designit.

Formgivning och kvalitet är än i dag kärnan i Lampas verksamhet.

”I dag är formgivning ett mycket vidare begrepp. Förutom det estetiska ska lampan vara enkel att montera och reparera. Vi måste tänka hållbart både i produktens design och i hela produktionsprocessen. Allt detta inbegriper design och kvalitet för Lampas i dag”, säger Søren Lauritsen.

Foto for Lampas af Erik Zappon

Foton: Erik Zappon

Lampas återuppstår

Under 00-talet och 10-talet gick Lampas igenom en tuff övergångsperiod. Företaget bytte ägare flera gånger och varje gång med strategisk och ekonomisk turbulens som följd.

2018 förvärvade HITSA-koncernen både Veksø och Lampas.

De nya ägarna insåg snabbt att Lampas var ett starkt varumärke med en produktportfölj med mycket stor potential.

2018 rekryterades Søren Lauritsen som ny chef för Lampas och arbetet påbörjades med att bygga upp en passionerad stab av erfarna och nyanställda medarbetare.

2019 lanserade Lampas sin första nydesignade lampa på många år. 2020 tilldelades NYE-serien, ritad av VE2, utmärkelsen Best of the Best i kategorin ”Belysning och lampor” i den internationellt erkända designtävlingen Red Dot Award.

Lampas är tillbaka med full kraft som producent av enastående dansk belysning.

Lampas lamper er dansk designhistorie

Foton: Erik Zappon

Belysningschef Søren Lauritsen

Vill du veta mer?

Ring eller skriv till oss om du har några frågor.
På Lampas har vi en gedigen kunskap om belysning och om alla överväganden som måste göras för att skapa en snygg och funktionell belysning. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter! Alla frågor är välkomna vare sig du undrar över en enskild lampa eller är involverad i ett utmanande projekt.

Søren Lauritsen

Belysningschef
+45 2498 8901
sl@lampas.dk