Transparent

Peter Bysted

Designer Peter Bysted

www.icono.dk

Peter Bysted utbildades på Århus arkitektskola 1978 och har under hela sin karriär arbetat med formgivning och arkitektur i ett brett perspektiv – allt från frimärken till världsutställningar. 1987 startade han formgivningsbyrån Bysted A/S och gjorde den till en av Danmarks största. Förutom de många uppdrag och tjänster som Peter Bysted haft inom formgivning och arkitektur har han dessutom varit rektor på Danmarks Designskole.

Omkring 1980, när Peter Bysted var anställd på arkitektfirman FRIIS & MOLTKE, träffade han Lampas grundare, Kjell Berentzen. Deras möte resulterade i att Peter Bysted i dag står bakom några av Lampas största succéer – lamporna MONK, LIGHTHOUSE och ANDERSEN.

Peter Bysted har varit intresserad av belysning sedan studietiden. Framförallt utomhusbelysning.

”När det gäller utomhusbelysning är det särskilt viktigt för mig att få form och miljö att förenas. Ljuset ska framhäva rummet, inte dominera det,” säger han.

Han föredrar genuina och lättigenkännliga material, utan att kompromissa med kravet på att konstruktionen också ska vara funktionell och hålla länge.

Sedan 2010 har Peter Bysted drivit formgivningsbyrån ICONO. Här arbetar han bland annat med att förbättra sanitetslösningar i flyktingläger. Ett arbete som 2016 resulterade i en Danish Design Award för ”The Child-friendly Latrine Project”.

Produkt design