Transparent

Schmidt Hammer Lassen

Designer_schmidt_hammer_lassen_architects_

SHL.dk

SHL Architects har formgett två lampor för Lampas utifrån den nordiska arkitekturtraditionen.

Schmidt Hammer Lassen grundades 1986 av Morten Schmidt, Bjarne Hammer och John Lassen, som alla hade studerat tillsammans på Arkitektskolan i Århus.

Några år senare gjorde de designen till pollaren COVER L702 och mastarmaturen COVER L701 för Lampas.

”När vi talar om arkitektur är vår utgångspunkt alltid enkelhet och så få material som möjligt. Men vi använder alltid material som med tiden får en fin patina. Det är samma värderingar som vi använder när vi arbetar med produktdesign. När det gäller belysning ser vi på ljus som en helt avgörande medspelare i arkitekturens berättelse. Oavsett om vi talar om form, textur eller funktion. Ljuset är allt. Det väcker våra sinnen och stimulerar våra upplevelser”, säger Bjarne Hammer.

Lampan Cover introducerar en indirekt ”up-light”-teknik. Det gäller såväl pollaren som mastlösningen. Den indirekta tekniken garanterar ett mjukt ljus som fungerar som en bra markör och navigator för användaren.

”Cover lämpar sig väldig bra som belysning både på öppna ytor och utmed gångvägar”, säger Bjarne Hammer. ”Till formen är det en enkel och minimalistisk lampa som är diskret i sig själv och låter ljuset få ta plats.”

Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL) är en av Skandinaviens mest kända och prisbelönta arkitektbyråer som har fokus på högprofilerad internationell byggnadsarkitektur. SHL beskriver sig själva som djupt förankrade i den nordiska arkitekturtradition som bygger på demokrati, välfärd, estetik, ljus, hållbarhet och socialt ansvar.

2018 blev SHL en del av den globala arkitektur- och formgivningsbyrån Perkins+Will. I dag har SHL kontor i Århus, Köpenhamn och Shanghai och man kan se SHL:s projekt på många platser runtom i världen: Australien, Nya Zeeland, Kina, Kanada, USA och Europa och naturligtvis även i Danmark. De flesta projekt spänner över alla aspekter från inredning till konceptdesign och översiktsplaner – från projektering till stadsutveckling och landskap.

Produkt design