Transparent
NYE L1004 pullertlampe med træsæde
VE2
ANTO L1012 pollare
VE2
Pollare i corten NYE L1002
VE2
NYE L1003 POLLARE
VE2
Pullert med lys PIN af Luplau Poulsen Arkitekter
Luplau Poulsen Arkitekter
Pullertlampe COVER l702
Schmidt Hammer Lassen
Pullertlampe ADDO L96
Friis & Moltke Design
Pullertlampe FACET L104 fra Lampas
Jan Fugl och Kai Hansen
Pullert med lys ADDO L95M af Friis og Moltke Design
Friis & Moltke Design
Pullertlampe OUTFIT L901 fra Lampas
Anne Qvist Design Office
Lampas_Konus_pullertlampe_
Torben Rix och Ole Bruhn
Pullertlampe MONK L201
Peter Bysted
Pullert i støbejern LIGHTHOUSE
Peter Bysted
Lampas_VEKSOE_pullertlampe_
Tom Stepp

Pollare

Se exempel där pollare med ljus används i bland annat hamnen, bostadsområden och gångvägen.

inspiration pollare
Pullertlampe COVER L

Pollare

Pollare från Lampas tillför värde i parker och utmed gångvägar såväl dag som natt. Våra lampor är dansk design och funktionalitet i ett.

Pollare – låga utomhuslampor – är ett oumbärligt designelement för många landskapsarkitekter. Få belysningsprodukter har likt pollaren förmågan att framhäva ett landskap, visa vägen och skapa stämning på en och samma gång. Vi på Lampas lägger därför ned stort engagemang när vi formger våra pollare.

Precis som med våra andra belysningsprodukter ska våra pollare tillföra värde oavsett om det är ljust eller mörkt.

I dagsljus ska pollarens form och färg framhäva omgivningen med ett genomtänkt uttryck som passar in stilmässigt. Pollaren kan vara antingen diskret eller dra uppmärksamhet till sig, allt beroende på vad arkitekten velat uppnå med valet av lampa. COVER L702 kännetecknas av en genomsynlig skärm som håller sig i bakgrunden i dagsljus och låter omgivningen ta plats. FACET L104 framstår däremot som en tydligt definierad prisma i stål på dagen.

I mörker ska en pollare ge ett behagligt och trygghetsskapande ljus som varken bländar eller ljusförorenar. Många av våra pollare kan levereras med ett ensidigt ljus just för att undvika att ljuset sprids mer än nödvändigt.

Pollare med belysning som framhäver arkitektur och landskap

På Lampas samarbetar vi tätt med arkitekter och formgivare för att skapa exceptionella belysningsprodukter som också ger en estetisk upplevelse i dagsljus.

Våra pollare är formgivna för att framhäva arkitektur och landskapsarkitektur. De kompletterar stadsrummet eller landskapet med olika formspråk.

NYE L1002 är en pollare som är både rustik och modern. I cortenstål ger den intrycket av ett rustikt block i rostrött järn som skapar stämning med ett mjukt varmt ljus. NYE L1002 passar lika bra i klassiska som moderna miljöer. Den är formgiven av VE2 i anslutning till utvecklingen av bostadsområdet Nye i Århus. 2020 utsågs hela NYE-serien till Best of the Best i belysningskategorin av den internationellt erkända designtävlingen Red Dot Award.

Med OUTFIT L901 har Anne Qvist Design Office formgivit en dekorativ pollare med belysning. Lampans platta front är enkel, men man anar den ovala formen som ger lampan dess karaktär. När den är tänd strålar OUTFIT L901 med sina fina ljusdetaljer både uppåt och nedåt. Skapa ett enhetligt utseende i ett bostadsområde genom att välja den kompletta serien med pollare, vägglampa och brevlåda.

KONUS L1201 är en avskalad pollare som får sitt unika uttryck av fyra tunna stålstänger och sitt namn av den invändiga belysta konen. Pollaren är formgiven av arkitekterna Torben Rix och Ole Bruhn och är robust i sin enkelhet. Den sprider ett vackert cirkelformat ljus omkring sig och är perfekt för att visa vägen längs slingrande gångvägar.

Pollare och belysningskrav

Vi berättar gärna hur mycket ljus våra pollare ger och vad det innebär för hur de ska placeras. Vissa av våra lampor är formgivna för att ge mycket ljus och andra för att skapa stämning. Ljusspridningen är mindre från en låg pollare än en hög lyktstolpe. Därför behövs ibland en kombination av pollare och lyktstolpar för att uppfylla kraven i en viss belysningsklass.

I gengäld öppnar pollare upp för möjligheter som inte finns med högre armatur. En rad lampor som placeras nära varandra kan framhäva ett kuperat landskap på ett helt annat sätt än en rad med lyktstolpar. Pollarlampor är generellt bra för att skapa orientering i landskap – längs gångvägar, uppfarter, promenadstråk eller hamnar. Våra två lampor VEKSØ och LIGHTHOUSE är specialdesignade för kustnära miljöer.

Använd också pollarlampor för att avgränsa en yta. ADDO L96 är ett exempel på en lampa som kan ingå som ett arkitektoniskt element i landskapsplaneringen. Den kan levereras med ljus på en, två, tre eller fyra sidor eller helt utan. I Hjerting Strandpark blandas pollare med och utan ljus med ett fascinerande resultatet.

Lampor för vägbelysning av cortenstål

Lampor från Lampas kan beställas i varmförzinkat stål eller med pulverlackering. Utöver detta tillverkar Lampas två låga lampor i material som faktiskt ska få rosta. Det är NYE L1002, som är tillverkad av cortenstål, och LIGHTHOUSE L209, som kan beställas i obehandlat gjutjärn. Även om ytorna liknar varandra så har de två pollarna sitt eget formspråk. NYE L1002 ger ett intryck av en modern utomhuslampa med en varm rustik look, medan LIGHTHOUSE har tydliga referenser till en maritim miljö.

Alla våra pollare kan levereras i en RAL-kulör som matchar verksamhetens designmanual eller byggnadens identitet.