Transparent

C.F. Møller Design

Designer_CFmoeller_

C.F. Møller.sv

C.F. Møller Architects är en av Skandinaviens ledande arkitektbyråer som sedan 1924 har genomfört flera prisbelönta projekt i Norden och resten av världen. Arkitektbyråns designavdelning, C.F. Møller Design, står bakom en rad olika designlösningar i form av bland annat produkter, möbler, byggnadskomponenter och inredning.

I början av 00-talet inledde C.F. Møller Design ett samarbete med Lampas. Det resulterade i Quintus-serien, som 2020 har introducerats i en uppgraderad LED-utgåva.

Jon Brøcker, avdelningschef för Industrial Design, säger, att C.F. Møller alltid haft ett intresse för att arbeta med ljus – och alltid med utgångspunkt i arkitekturen och det liv som ska levas i och mellan husen.

”Betydelsen av god belysning när det gäller att skapa rum, stämning, orientering och säkerhet kan nästan aldrig överskattas. Framförallt inte på våra breddgrader där dagarna är korta en stor del av året”, säger han.

”Vi söker lösningar som är hållbara på lång sikt – i både fysisk och mental mening. Och det gäller både kvalitet och form. Lampor får gärna ha karaktär och personlighet men måste samtidigt vara så pass enkla att de samspelar med omgivningen. De ska tåla att tittas på om och om igen, på både långt håll och nära håll, i dagsljus och i mörker i många olika miljöer – i dag och om tio år”, säger han.

C.F. Møller Design bygger på skandinaviska designtraditioner och har som mål att uppnå ett enkelt och tydligt uttryck.

”Dessutom är vi mycket medvetna om att de saker vi gör ska kunna matcha jämförbara produkter. Att funktion, estetik och kvalitet ska vara i topp till rätt pris säger sig självt. Vi vill ha en nära och konstruktiv dialog med Lampas för att säkerställa att produkterna tillverkas på ett så hållbart sätt som möjligt och med minimalt behov av underhåll och drift”, säger Jon Brøcker.

C.F. Møller har cirka 300 medarbetare. Huvudkontoret ligger i Århus och därutöver har arkitektbyrån avdelningar i Köpenhamn, Ålborg, Oslo, Stockholm, Malmö, London och Berlin.

Läs intervjun med Jon i Lampas katalog:

Produkt design