Transparent
Vägglampa ELMAR L3 Friis & Moltke Design
DARK SKY
Friis & Moltke Design
ANTO L1010-160
DARK SKY
VE2
Udendørs væglampe til erhverv
DARK SKY
VE2
LINES L310U VÄGG- / TAKLAMPA
Luplau Poulsen Arkitekter
NYE L1001 VÄGGLAMPA
VE2
L5U vägglampa i varmförzinkat stål
Friis & Moltke Design
LIBER L6 vägglampa Friis & Moltke Design
Friis & Moltke Design
Vägglampa ADDO L96V Friis og Moltke Design
Friis & Moltke Design
Væglampe OUTFIT L900 fra Lampas
Anne Qvist Design Office
OWEN L800U VÄGGLAMPA/TAKLAMPA
Cubo Arkitekter
Lampas_OWEN_L801_Photo_Eskerod_R5_8971_720x1000
Cubo Arkitekter
Væglampe MONK af Peter Bysted for Lampas
Peter Bysted

Vägglampor

Se inspiration för hur du kan använda vägglampor i arkitektur.

inspiration vägglampor
Rund utomhusvägglampa OWEN L800U

Vägglampor

Lampas utomhusvägglampor ger byggnaden eller bostaden karaktär och kvalitetskänsla. Vi tillverkar utomhuslampor i design av Friis & Moltke, Cubo Arkitekter, VE2 med flera.

En väl placerad utomhusvägglampa både pryder byggnaden och visar tydligt vägen in i och runt om byggnaden. Få lampor kommunicerar så mycket som vägglampor. De visar konkret var husets entré finns, men ger även mer subtil information om vem som bor i huset eller vilken typ av verksamhet eller institution som döljer sig bakom fasaden. Uttrycket kan spänna från vänligt och välkomnande till myndigt och markant. Vägglampor från Lampas förstärker en byggnads eller en verksamhets visuella signaler om kvalitet, omtanke och estetik.

Alla våra vägglampor är formgivna av danska arkitekter och kännetecknas av en balanserad och genomtänkt utformning. Och de ger generellt ett intryck som känns ombonat snarare än industriellt. Lampas-lampor förenar på ett enastående sätt funktionalitet och tilltalande form. Detaljer, material och färger har valts med omsorg för att göra utomhuslampan till en ljusupplevelse.

Vägglampor för utomhusmiljön nära byggnaden

Lampas vägglampor skapar stämning på utomhusterrasser på hotell och ger fin ljuskvalitet på altaner och loftgångar i flervåningshus. De skapar en välkomnande miljö och en trygg atmosfär i trappor, längs fasader eller i garaget och på cykelparkeringar. Våra vägg- och taklampor för utomhusbruk passar lika bra till den privata bostaden.

Vägglamporna är hållbara i flera avseenden. Designen höjer sig över tillfälliga trender och funktionaliteten uppdateras löpande, till exempel med LED-ljus.

Arkitektritade utomhusvägglampor

Vägglampan LIBER L5U, som är ritad av Friis & Moltke Design, är en av Danmarks mest välbekanta och ikoniska lampor. För många är den sinnebilden av dansk retro. Lampan ritades på 1970-talet som en av de första Lampas-lamporna i det givande samarbetet mellan Lampas och Friis & Moltke Design. Lampan består av en stålplåt som är böjd i en halvcirkel runt en ljuskälla. Den är fortfarande slående i sin enkelhet. Välj LIBER L5U i färg för att lyfta fram essensen av klassisk dansk design med ett stänk av retro på en modern byggnad.

Den lilla kubformade vägglampan NYE L1001 ingår i den prisbelönta NYE-serien som är formgiven av VE2. Denna lampa ger ett behagligt ljus och skapar stämning vid bostadens entré. NYE L1001 har en kilformad ljusöppning precis som övriga NYE-lampor. Dessutom belyser den väggen under lampan med ett svagt ljus som en dekorativ detalj. NYE L1001 är en modern utomhuslampa som skapar en stämningsfull ljusupplevelse. Vägglampans kompakta form gör att den med fördel kan väljas i en kontrastfärg till byggnadens övriga färgskala. Lampan kan även beställas i cortenstål för att matcha NYE-pollaren, som också kan fås i cortenstål.

OWEN L801U formgavs av Cubo Arkitekter till ett projekt för Syddanska universitetets campus i Odense. Den avlånga lampan kan användas både väggmonterad och takmonterad. Efter uppgraderingen till LED-ljuskälla fördelas ljuset homogent i det rektangulära ljusfältet, som omges av ett lamphus av kokillgjutet aluminium. Lampan har en inbjudande och välkomnande design och ger ett effektivt, bländfritt ljus, till exempel som arbetsljus eller funktionsljus.

Bländfritt ljus vid dörrar och i loftgångar

Vägglampor hänger ofta i huvudhöjd där människor rör sig, till exempel vid entréer eller i trappuppgångar. Ljusmängden ska därför balanseras i förhållande till trafiken på platsen. Vi har lampor som ger ett effektivt flödesljus utan att blända, till exempel den runda OWEN L800U eller den avlånga OWEN L801U. Andra modeller är formgivna för att ge fasaden ett dekorativt ljus eller skapa stämningsljus som är tillräckligt för att orientera sig vid dörren eller hitta nyckelhålet. Det gäller till exempel ADDO L96V, OUTFIT L900 eller NYE L1001.

Du hittar ljusspridningskurvor och ljusberäkningsfiler för alla våra produkter på respektive produktsida. Vi ger gärna råd och tips om hur du bäst använder våra vägglampor. Kontakta vår belysningsrådgivare om du vill veta mer.