Transparent

Byggherre: Tækker Group
Arkitekt: LOOP Architects, Hune & Elkjær, AART Architects m. fl. (se nye.dk)
Byggår: 2019
Produkter: NYE L1001, NYE L1002

Nye

Nye är en stadsdel med fokus på hållbarhet som med start 2016 började uppföras norr om Århus. NYE är också namnet på en prisbelönt belysningsserie skapad av VE2 och Lampas och som har fått sitt namn efter stadsdelen.

Bostadsområdet Nye har utformats som ett modernt samhälle från grunden. Arkitekterna LOOP Architects och Hune & Elkjær står bakom landskapsarkitekturen och de första huslängorna som byggdes. Arkitekterna ville ha en utomhusbelysning som passade byggnadernas och områdets karaktär.

VE2 och Lampas tog fram en serie lampor med fokus på hållbarhet, både vad gäller produktens uttryck och material.

Samtidigt skulle serien vara lätt att integrera i både modern och klassisk arkitektur. Här matchar pollaren av cortenstål det hållbara bostadsområdet för familjer.

NYE-produkterna är formgivna i monomaterial som är lätta att återanvända. När ljusenheten är borttagen är det bara stål kvar.
Pollare och vägglampor fyller en skulptural funktion på dagen och ger ett stämningsfullt ljus på kvällen.

I Nye används 60 cm-pollaren NYE L1002 av cortenstål som markör utmed huslängorna och längs gångvägarna runt den anlagda sjön. Vid dörrarna hälsas invånare och gäster välkomna av vägglampan NYE L1001 i svart.

Relaterade produkter

Henrik Dejbjerg Møller

Vill du veta mer?

Ring eller skriv till oss om du har några frågor.
På Lampas har vi en gedigen kunskap om belysning och om alla överväganden som måste göras för att skapa en snygg och funktionell belysning. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter! Alla frågor är välkomna vare sig du undrar över en enskild lampa eller är involverad i ett utmanande projekt.

Henrik Dejbjerg Møller

Försäljningschef
+45 3073 5777
hd@lampas.dk