Transparent

Friis & Moltke Design

https://friis-moltke.dk/

FRIIS & MOLTKE har haft en enorm betydelse för Lampas sedan början av 1970-talet. En dag klev Lampas grundare, Kjell Berentzen, in på arkitektbyrån och lyckades övertyga Elmar Moltke och Ove Rix om att de skulle samarbeta. Berentzen tilltalades av FRIIS & MOLTKEs helhetsarkitektur och arkitektbyrån såg en idé med att ha en fast producent för den nyskapande lampdesignen som matchade arkitektbyråns enkla och brutalistiska byggstil.

Lampas producerar fortfarande en rad karakteristiska lampor från FRIIS & MOLTKE Design, bland annat LIBER, ADDO och ACTA. Den närmast legendariska LIBER-brevlådan är också ett resultat av det långa och täta samarbetet.

FRIIS & MOLTKE Design vilar på en förståelse för samspelet mellan arkitektur, inredning och design. För designchefen Mikkel Bahr, som är utbildad industriell designer på arkitektskolan i Århus 2003, har kopplingen till arkitekturen stor betydelse i arbetet. FRIIS & MOLTKEs ljusdesign bygger på arvet från arkitektbyråns bästa arkitekter.

Samtidigt blickar arkitektbyrån framåt och satsar till exempel på både ny teknik och nya produktionsmetoder i de klassiska lampserierna. Målet är att skapa produkter med en design som står sig genom tiderna oberoende av växlande modetrender. Det ser FRIIS & MOLTKE Design som det mest hållbara.

Mikkel Bahr påminner om att även om det är väldigt få som tänker på det så har ljuset stor betydelse för vårt välbefinnande.

”Arkitekter intresserar sig mycket för dagsljuset. Men särskilt här i Norden, där vi under långa perioder har sparsamt med naturligt ljus, är det artificiella ljuset oerhört viktigt. Våra lampor ska förutom att ge ett snyggt ljus också vara vackra föremål som man gärna tittar på även när de inte lyser”, säger han.

Läs intervjun med Mikkel i Lampas katalog:

Produkt design