Transparent

Friis & Moltkes legendariska vägglampa L3 återuppstår

Mikkel Bahr, designchef i Friis & Moltke, med ELMAR L3 væglampe

Friis & Moltkes legendariska vägglampa L3 återuppstår

Lampas och Friis & Moltke Design nylanserar nu vägglampan L3. Därmed återuppstår en av de mest karakteristiska lamporna från 1970-talets samarbete mellan Friis & Moltke och Lampas.

Den nya ELMAR L3 är uppkallad efter Elmar Moltke. Den här gången kommer den i två storlekar, inklusive den ursprungliga där cylinderns mått är Ø160 mm och höjd 285 mm.

”L3 är själva essensen av en lampa från Lampas. Den är egentligen bara ett stort rör, men storleken och enkelheten ger den en tyngd och karaktär som gör den till ett statement. Detta är utmärkande för de lampor som Friis & Moltke designade under de första åren och som Lampas började tillverka 1971”, säger Mikkel Bahr, designchef på Friis & Moltke Design.

Lampa i dansk design från 1960-talet uppdaterad

ELMAR L3 har fått en uppdaterad belysningsteknik och ny design med fokus på användning och hållbarhet. Mikkel Bahr ligger bakom den nya formgivningen.

”Det var viktigt att originallampans design bevarades så långt som möjligt. Samtidigt ville vi inte göra en 1:1-kopia av den mer än 50 år gamla lampan. Vi har bytt ut stål mot aluminium för att förbättra återvinningsbarheten, men också för att göra lampan ännu tåligare. Materialets tjocklek har ökat från 1,25 mm till 3 mm. Det ger cylindern en kraftigare kant och bidrar till lampans exklusiva utstrålning”, säger Mikkel Bahr.

Lampan är nu stängd upptill. Det är både för att skydda den utomhus och för att göra lampan mer ljuseffektiv med ett nedåtriktat ljus för att undvika ljusföroreningar mot himlen.

För att utöka användningsområdena för denna gedigna vägglampa introduceras den i Ø120 mm med en höjd på 215 mm.

Friis & Moltkes vägglampa L3 gör comeback

Mikkel Bahr säger att nylanseringen av L3 är efterlängtad.

”Det finns en våg av förnyat intresse för Friis & Moltkes arkitektur och design. Vi har blivit kontaktade av personer som vill veta var de kan köpa lampan. Designen har en stark karaktär, och karaktär gör något speciellt”, säger han.

På Lampas ser även belysningschef Søren Lauritsen fram emot nylanseringen av den klassiska lampan.

”Vi har uppdaterat och lanserat flera Friis & Moltke-lampor under de senaste åren, och vi är väldigt glada över att få tillbaka L3 i sortimentet. Det är en speciell lampa som framhäver arkitektur och inredning på alla nivåer”, säger han.

Titta närmare på ELMAR L3 här. Kontakta Lampas här för att beställa lampan.

Samarbetet mellan Friis & Moltke Design och Lampas inleddes 1971 och ledde till flera karakteristiska lampor som LIBER L5U och LIBER L6, samt brevlådan LIBER L17 – av många bekant som Lampas-brevlådan. Samarbetet gav Friis & Moltke belysningsdesign till deras brutalistiska byggnader och gjorde Lampas till en av Danmarks mest innovativa och framgångsrika belysningstillverkare.

Relaterade produkter

Henrik Dejbjerg Møller

Vill du veta mer?

Ring eller skriv till oss om du har några frågor.
På Lampas har vi en gedigen kunskap om belysning och om alla överväganden som måste göras för att skapa en snygg och funktionell belysning. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter! Alla frågor är välkomna vare sig du undrar över en enskild lampa eller är involverad i ett utmanande projekt.

Henrik Dejbjerg Møller

Försäljningschef
+45 3073 5777
hd@lampas.dk