Transparent

Minnesord över Kjell Berentzen, Lampas grundare

Minnesord över Kjell Berentzen, Lampas grundare

Av Søren Lauritsen, belysningschef på Lampas

En vårdag i april 2022 nåddes vi av budet att Kjell Berentzen gått ur tiden. För alla på Lampas var det ett bud som togs emot med stor eftertanke och stor sorg. Mannen som födde idén om Lampas och byggde upp företaget lampa för lampa finns inte längre bland oss.

2020 hade jag förmånen och nöjet att få träffa Kjell Berentzen. När jag kom till Lampas 2018 var min uppgift att väcka liv i Lampas ursprungliga anda. Det var därför otroligt givande att få träffa den person som i så hög grad har definierat vad Lampas står för. Jag träffade en energisk Kjell Berentzen och fick en levande bild av vad som krävdes för att leda Lampas belysningsäventyr, från de första stegen runt 1970 – steg som togs med en väska under armen in genom dörren på stressade arkitektbyråer – till de framgångsrika decennierna då Lampas lampor exporterades över hela världen – där mitt intryck är att det också var en tid präglad av strävan, satsningar och segrar.

Design är synonymt med kvalitet, sa Kjell. Han återkom gång på gång till samspelet mellan produktion, arkitektur och grafisk design. Han gav också uttryck för att frihet och oberoende var det högre syftet – om pengar i sig hade varit målet hade det aldrig gått, sa han. I den lilla boken ”Lampas i all sin enkelhet” skriver han att det är avgörande att tillverkaren har ”en ärlig inställning till produktens tekniska och estetiska kvaliteter”. Han skrev också att ”starten och utvecklingen av ett företag, som kanske blir en framgångssaga, alltid är sprungen ur ett samspel mellan människor som förstår varandra och som outtröttligt står fast vid grundidén och attityden”.

Dessa tankar lever vidare i dagens Lampas. Precis som lamporna – Lampas kärna – lever vidare. Inte bara för att de fortfarande tillverkas, utan också för att de fortsätter utvecklas och förbättras av oss, vi som har tagit över Kjell Berentzens livsverk. Vi kommer alltid att göra vårt allra bästa för att leva upp till den styrka med vilken Kjell Berentzen grundade Lampas. Vi är skyldiga honom ett stort tack. Heder åt hans minne.

Belysningschef Søren Lauritsen

Vill du veta mer?

Ring eller skriv till oss om du har några frågor.
På Lampas har vi en gedigen kunskap om belysning och om alla överväganden som måste göras för att skapa en snygg och funktionell belysning. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter! Alla frågor är välkomna vare sig du undrar över en enskild lampa eller är involverad i ett utmanande projekt.

Søren Lauritsen

Belysningschef
+45 2498 8901
sl@lampas.dk