Transparent

Nio utomhuslampor från Lampas är Dark Sky-certifierade

Nio utomhuslampor från Lampas är Dark Sky-certifierade

Sammanlagt nio utomhusarmaturer från Lampas blev Dark Sky-certifierade av organisationen DarkSky International sedan 2022. Tre lyktstolpar, tre pollare och tre vägglampor är därmed godkända som lampor som minskar ljusföroreningar och ljusstörningar.

Tack vare certifieringen kan Lampas erbjuda ett brett utbud av utomhuslampor som tar hänsyn till djurliv, dygnsrytm och stjärnhimmel.

”Det är viktigt för oss att lamporna håller hög estetisk kvalitet samtidigt som de är miljövänliga. I detta avseende briljerar de certifierade lamporna. Det ger våra kunder bra möjligheter att värna om miljön och skapa stämning samtidigt”, säger försäljningschef i Lampas Henrik Dejbjerg Møller.

De tre Dark Sky-certifierade lyktstolparna och gatlyktorna är MIRUM L1400, SOMBRERO L805 och ANTO L1014. Dessutom har pollarna NYE L1002, NYE L1003 og ANTO L1012 tilldelats certifieringen. Även vägglamporna ELMAR L3, ANTO L1010-160 och ANTO L1010-200 är Dark Sky-certifierade

Vad är Dark Sky-certifierade lampor?

DarkSky International ger Dark Sky-certifieringen till belysningsprodukter som minskar störningar från artificiell belysning. Lampan måste rikta ljuset nedåt så att ljuset hamnar där det behövs. Detta påverkar hur tydligt man kan se stjärnorna på natthimlen och hur bra nattaktiva och ljuskänsliga djur och insekter trivs. En Dark Sky-certifierad lampa ska också kunna väljas med en färgtemperatur på högst 3000K för att minska blått ljus, som kan störa dygnsrytmen hos djur och människor.

”Det betyder att ljuseffekten är lite lägre, så du måste vara extra noga med antalet lampor och hur de placeras. Vi hjälper som alltid gärna till med belysningsberäkningar och belysningsplanering”, säger Henrik.

Lampas certifierade lyktstolpar uppfyller kriterierna från Dark Sky och uppfyller samtidigt kraven på belysningsklasser för vägar och gator.

Lyktstolpen ANTO L1014 valdes 2022 till mörkervänlig gatubelysning på ön Anholt mellan Danmark och Sverige. Här har trafikmyndigheterna gett dispens för att placera ut färre gatlyktor än vad som egentligen krävs. Föreningen Dark Sky Anholt jobbar för att hela ön ska certifieras som Dark Sky-område.

Relaterade produkter

Vill du veta mer?

Ring eller skriv till oss om du har några frågor.
På Lampas har vi en gedigen kunskap om belysning och om alla överväganden som måste göras för att skapa en snygg och funktionell belysning. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter! Alla frågor är välkomna vare sig du undrar över en enskild lampa eller är involverad i ett utmanande projekt.